Hoevewinkel:

Vrijdag en zaterdag
9u tot 18u

Markten te Brugge:

Woensdag (markt)
Zaterdag ('t zand)
Zondag (ten briele) 

Hoevekazen

 

In 1995 plaatsten wij onze eerste kaastobbe en werd onze eerste kaas geboren. In het begin hielden wij ons aan Jonge Gouda-kaas maar ook hier werd geëxperimenteerd om diverse kruiden toe te voegen (nu al 15 soorten!) en natuurlijk kan u onze kazen ook verkrijgen van Jong tot Belegen tot Oud en Overjaars. Onze oudste kaas is momenteel 4 jaar oud, natuurlijk gerijpt en een waar genot voor de fijnproevers. Daar blijft het echter niet bij, wij maken nu ook witschimmelkazen, (Baliebrie en de Boerenwitten) maar ook Paterskazen (Kaas uit het land van Permeke en Arnolduskaas) in verschillende vormen en gewichten. Natuurgerijpt of in wijn of in bier gerijpt, er is voor elk wat wils, en steeds een verrassing. En daar houdt het niet op, er wordt nu al nagedacht over een nieuwe blauwschimmelkaas.

Kaas maken is een moeilijke opdracht, de samenstelling van de melk verandert vaak, bijvoorbeeld omdat de koeien naar een andere weide gaan. De ervaring van onze "kaasmeester Krista" is doorslaggevend voor de textuur en de smaak van de kaas en de grote vraag naar onze kaas bewijst dat wij met onze recepten het hele proces in de hand hebben.

Om de zware arbeid aan de kaasbollen wat te verlichten laten wij ons bijstaan door moderne machines in onze fonkelnieuwe kaasmakerij, gebouwd volgens de nieuwste normen voor hygiëne en risicobeheersing. Zo worden de temperaturen van alle processen en kaasrijping automatisch geregistreerd en geattendeerd.

In de kaasrijping en affineerruimte liggen de grote bollen kaas geduldig te wachten om versneden te worden en wij weten precies welke kaas te nemen die nu de ideale smaak bereikt heeft.

Boerenkaas onderscheid zich op verschillende vlakken van fabriekskaas. Enerzijds werken wij met verse melk, dit is de melk van de koeien van 's morgens 6 uur die om 11 uur al in zijn vormen onder de pers staat. Anderzijds werken wij voor de kaas enkel met niet gepasteuriseerde verse melk. Dit kan alleen wanneer de melk uiterst zindelijk gewonnen wordt en alle materialen voor de kaas bereiding grondig zijn gereinigd en ontsmet. Ook worden er normaal geen vreemde personen toegelaten in de kaasmakerij, of de rijping, juist om besmetting te voorkomen, ofwel wordt de hele kaasmakerij weer gereinigd na een groepsbezoek.

Baliehof Zuivelboerderij, Gistelsteenweg 577, 8490 Zerkegem, baliehof@scarlet.be, 050/81.11.02

2012 © Website gemaakt door Lies Callemeyn