Hoevewinkel:

Vrijdag en zaterdag
9u tot 18u

Markten te Brugge:

Woensdag (markt)
Zaterdag ('t zand)
Zondag (ten briele)


 


 

Vaak gevraagd

 

Waar heb je geleerd om al die producten te maken?

Ik heb vroeger een aantal zuivelcursussen gevolgd. voordat ik echt begon met het produceren van melkproducten zodat ik de basis onder de knie had. De kneepjes van het vak heb ik door de jaren heen geleerd.

Hoe combineer je dit alles met het gezin?

Met goed plannen en veel geduld van de kinderen ben je al halverwege.

Kunnen we de kaasmakerij bezoeken?

Het is mogelijk om de kaasmakerij met een groep te bezoeken met een aantal van 20 tot 70 personen. Hierbij kunt u ook een kaasschotel consumeren in onze zaal. Alle informatie hierover vindt u onder de hoofdtak 'Bedrijfsbezoeken'. We vragen wel om op voorhand te reserveren, daarna kunnen we samenkomen om verdere afspraken te maken.

Kunnen we met enkele mensen komen kijken hoe je kaas maakt?

Omwille van de hygiënenormen kunnen we niet toelaten dat u met een beperkte groep komt kijken hoe we kaas maken. Het is wel mogelijk om op klasbezoek te komen en om samen met de kinderen kaas te maken.

Kunnen we met onze vereniging ook kaas kopen voor eigen winst?

Voor verenigingen maken we een mooi prijsje zodat jullie wat winst hebben. Eventueel kunt u dat extraatje aan een bedrijfsbezoek met de vereniging besteden

Is de kaas van rauwe melk gemaakt?

Alle kazen die je op Baliehof ziet, zijn gemaakt met rauwe melk.

Mag een zwangere vrouw kaas eten van Baliehof?

Een zwangere vrouw mag de kaas van Baliehof eten maar we raden de schimmelkazen (Boerenwitten, Baliebrie) en de kazen met de gewassen korsten (permeke) af.

Wanneer doe je de kruiden bij de kaas, waar haal je die kruiden?

De kruiden worden toegevoegd net voordat we er een grote koek van maken. Meer informatie over het maken van de kaas vind je hier.

Welke korst mag je opeten van de kaas?

De gele korst is luchtdoorlatende plastic, dus we raden af om dat op te eten. De korst van de schimmelkazen (Boerenwitten, Baliebrie) mag je wel opeten

Wanneer is de kaas rijp genoeg om op te eten?

Twee maanden nadat de kaas gemaakt is, is de kaas rijp genoeg om op te eten. Als je de kaas wat langer laat liggen dan heb je natuurlijk wat meer pit in de kaas. Onze oudste kazen zijn drie of vier jaar oud.

Hoe komt het dat de boter en de kaas zachter zijn in de zomer?

In de zomer eten de koeien vers gras en dat zorgt ervoor dat er béta caroteen in de melk zit. Hierdoor is de kaas en de boter zachter van smaak in tegenstelling tot de winter.

Hoe moet je de kaas bewaren?

Alle kazen mogen in de frigo maar een groot stuk met grote korst mag je op kamertemperatuur bewaren alsook een bolletje van 1kg en oude kaas. Als je een smal stukje hebt gekocht dan leg je dat best in de koelkast. De brie moet altijd in de koelkast.

Hoeveel soorten kaas heb je?

Door de jaren heen hebben we twintig kruidenkazen, drie soorten paterkazen (permeke), brie en vijf soorten magere kazen. Daarbuiten hebben we nog de jonge kaas, jongbelegen, belegen, extra belegen, oude kaas en overjarige kaas. Ga naar het deze pagina voor een volledig assortiment.

Waar kunnen we jullie kaas kopen?

Op vrijdag en zaterdag van negen uur tot zes uur in de avond kunt u de kaas aankopen in de winkel op het adres gistelsteenweg 577 in jabbeke. We vragen om niet op andere dagen te komen omdat we u niet hygiënisch kunnen bedienen omdat we dan in een productieproces zitten of we zijn niet voorbereid op uw komst. We staan ook op de Brugse markten op woensdag, zaterdag en zondag tot 13u.

Waarom liggen jullie producten niet in de supermarkt?

Wij verkopen aan kleine buurtwinkels in de buurt maar niet aan supermarkten omdat onze installatie daar niet groot genoeg voor is. We verkopen niet aan supermarkten omdat we ook onze eigen verkoop willen regelen.

Hoeveel keer per week maak je kaas?

Als wij al onze melk verwerken in kaas dan maken wij twee maal per week kaas. Maar er gaat ook een deeltje naar de melkerij en wij verwerken ook een deeltje in eigen zuivelproducten. Hierdoor maken wij één maal per week 800kg kaas.

Ik heb lactose-intolerantie, zijn er zuivelproducten die ik wel mag eten?

Verse zuivelproducten mag je niet eten, maar belegen kaas zonder kruiden, die ouder is dan 6 maand mag je wel eten.

Baliehof Zuivelboerderij, Gistelsteenweg 577, 8490 Zerkegem, baliehof@scarlet.be, 050/81.11.02

2012 © Website gemaakt door Lies Callemeyn